Sporten

Att vara hundkappare är en del av livet! Det är en familjesport där man är välkommen gammal som ung och allt däremellan! Man lever tillsammans med hunden/hundarna oftast från att de är valpar tills de är gamla och inte kan vara med oss längre. Du tävlar med din hund tidigast från 15 månaders ålder, det är då hunden får ta sin tävlingslicens så att den får börja tävla. En kapplöpningshund tävlar olika många säsonger, men generellt kan väl sägas att de tävlar mellan 2-6 års ålder. Greyhounds blir veteraner från 5 års ålder, och whippets blir veteraner från 6 års ålder.

Alla hundägare som vill tävla med sin hund måste genomgå tränarutbildning för att få en tränarlicens. Detta görs i den klubb du blir medlem i (sportens alla klubbar finns under ”Våra banor”). Medlemmarna i klubben hjälper dig med utbildning (distansutbildning som ges ut av centralförbundet/SHCF) av både av dig och din hund! Din licens är viktig både för dig, din hund och dina medtävlande då den reglerar hur din hund ska tas omhand när det handlar om tävling och träning, men också att du har ansvaret för att ta hand om hunden upp till 10 års ålder med mera. Den sistnämnda regeln finns till för att hunden ska ha ett tryggt liv och vara en familjehund i första hand och en tävlingshund i andra hand.

För att få springa efter en mekanisk hare på banan måste hunden vara 12 månader och för att få påbörja licenstagningen måste den vara 15 månader. Redan när de är små leker man med dem och kampar med trasor och låter dem när de är lite äldre springa efter något som kallas för släphare. Det är en hare/plastpåse som sitter fast i ett långt snöre och som dras in med hjälp av en liten maskin som spinner in snöret. Hundarna springer rakt fram efter släpharen, och de tycker det är jättekul!

När de ska påbörja sin kapplöpningsutbildning börjar man oftast med att låta dem springa en långsida på banan, och man släpper dem utanför boxarna. För varje gång de är på banan och tränar så får unghunden springa längre och längre. När hunden klarar en raksträcka och en kurva på ett bra sätt låter man den prova på ett helt varv. Parallellt med denna träning vänjer man också hunden vid startboxarna. Här är det bra att skynda långsamt så hunden i lugn och ro får vänja sig vid boxarna, och att den förstår att det händer något kul när man går in där! När allt fungerar och man är nöjd med hur hunden springer får den börja träna tillsammans med andra hundar och därefter är det dags för hunden att först ta sin sololicens, och därefter tillsammans med stödhundar ta sin tävlingslicens! 

När detta är godkänt, då är hunden redo att äntra kapplöpningsbanan som komplett tävlingshund i ett officiellt lopp! Och inget slår den känslan att få starta sin egentränade unghund!

Vänligen tänkt på att de regler och lagar vi har och följer finns inte där för att komplicera till sporten eller för att göra den omständlig. Den finns till för att skydda hundarna från att bli oseriöst behandlade. Det må verka komplicerat med licenser och regelverk, men det finns alltid rutinerade hundkappare som man kan fråga och få hjälp av, och som hjälper dig och din hund hela vägen från inskolning till tävlingshund, och såklart även därefter!

Varmt välkommen till en sport som förenar kärleken till hundarna med spänning fläkt och fart!

 Foto: Örjan Bergvall            

Mr Benchmark innan start med tränare Theres Lindström