Wicanders blogg

161021

Åkers Kanal avslutar året med 19 lopp!

Åkers Kanal's sista tävlingsdag på lördag samlar nästan 100 startande hundar! Flera fina rubriklopp kommer att avgöras och vi tar här en titt på vad dessa.

 I lopp 4 bjuds vi på ett långlopp över 780m för Whippets (MB Hund och Hobby's Stayer) och favorit blir nog Lady Grey men kul att se vad finske gästen Kamagurka kan bjuda för motstånd.

Lopp 5 är Veteranderbyt (320m) för Greyhounds. Fyra av veteranerna som gjorde upp i SM-finalen i juli finns med i loppet. Farkland Willow får nog hållas som knapp favorit. Orbison står bra till men distansen är kanske för kort för honom. Bluff Buff är 6½ år nu men det verkar inte bekymra honom! Finska tiken Joynight vann loppet för 2 år sedan men har nu blivit 7år!

Lopp 6 är Veteranderbyt (320m) för Whippets. Hemmahoppen Xanté och Xavi får tufft motstånd av årets veterantoppar Bull Fighter och Moon Quake Shake. Whippets har en äldre gräns för att bli veteran nämligen 6år. Äldst i loppet är MQS som blir 7 år i november!

Lopp 7 är final i Ristos Cup över 320 och semifinaler kördes förra helgen. Snabbast i kvalet var Eddie Murphy på 18,70 men han lär få tufft motstånd av Stunning Donny och Maya Viking. Blir en sevärd match för hundar under den högsta eliten!

Lopp 8 är egentligen tre lopp, tre stycken matchrace över 320 med två hundar i varje! Första duellen går mellan TNT I Am Dynamite (just nu 2:a i Sprintdivisionen) och finske Wai Wai som var 3:a i Sprinterderbyt i somras och nu har två raka segrar på snabba 18,41 och 18,45. I det andra heatet får vi se Tik-SM vinnaren Riona Viking möta finska sprintertiken Deneview Snowasp som satte sprintrekord i Tammerfors i senaste starten! Sista duellen slutligen går mellan årets sprinterkung och Sprint-SM-vinnaren Ballymac Johnros (10 vinster på 12 starter) och årets SM vinnare  på medeldistans Swedishousemafia!  Snabbaste heatsegraren blir totalsegrare i NML Speed Challenge! Spännande värre!

Lopp 9 är årets final av unghundsklassikern Puppy Derby! Snabbast i förra veckans semifinaler var Say No Moore på 32,57 medans Aiko tog hem det andra heatet på 32,82 efter omlopp. Förhandstippade favoriterna Hero och Clawdeen Wolf vill givetvis även de ha ett ord med i laget i finalen och allt talar för en mycket spännande upplösning. All Respect och Emeralds Forever kompletterar finalfältet.

Lopp 10 är 20-årsjubilerande Cindy Rose Tiktrofé. Ser ut att bli ett jämnt och ovisst finallopp. Lutar dock åt att La Cumparsita drar längsta strået. Tuffast emot är kanske hennes syster Chica Rapida. Suzie Q startar snabbt och I Am Doh avslutar bra, kan kanske fälla favoriten?

Lopp 11 är Miltons Revansch för hundar som slogs ut i förra veckans tuffa semifinaler. Tror här att Don Primero är hunden att slå men innerspårets Razldazl Archie är en farlig utmanare och Klinga ska man aldrig räkna bort.

 

Lopp 12 är Milton Cup minnesloppet för Lotta Andersson. Ett riktigt vasst finalfält får vi här se där Joe La Bello får bära favoritskapet i kraft av klart snabbaste vinnartiden i kvalet där han noterade årsbästa 32,04! De två andra kvalvinnarna Ballymac Galway (32,33) och Hold On Tourhat (32,33) har fått ytterboxarna och hamnar därför utvändigt i den tuffa kampen till första böjen! Kullbröderna Aladdin och Enemel Noir får båda anses ha stora möjligheter att vara långt framme i kampen om spets till kurvan! Fältets enda tik Bella Bonita kan även hon starta snabbt och är inte ofarlig!

 

Välkomna till en stor sportslig fest på Åkers Kanal på lördag!

161014

Dags igen för Puppy Derby!

På lördag är det återigen dags för kvallopp till unghundsklassikern Puppy Derby på Åkers Kanal. Denna tävling som är öppen för greyhounds som ej uppnått 24 månaders ålder såg sin början år 1973. Till skillnad från Avelsloppet och Uppfödningsloppet så får även hundar födda utanför Sverige vara med. Den första vinnaren av loppet var den mörktigrerade Dollar O'Darkness som ägdes av Ivar o Inger Johansson (Camilla Johanssons föräldrar!) och tävlande för SHS.

Flera vinnare av detta lopp har gått vidare i sina karriärer och sedan även vunnit SVENSKT GREYHOUND DERBY! Dessa är: The Rebel King, Hunday Cacoon, Monkey Joe, Shut Gun, Snowrace, Black Warrior och nu senast Joe La Bello!

Årets startfält ser mycket intressant ut med flera lovande unghundar som redan hunnit visa sina talanger runt om i landet.

Under SM-veckan fick vi se en strålande debut av irländske importen HERO (Superior Product-Cabra Midget) och han har sedan dess framstått som förhandsfavorit till vinst i årets Puppy Derby. Hans moder är även mor till den irländske storloppsvinnaren Boylesports Hero (80 000 Euroloppet!) så man har kunnat ana att han skulle ha talang för att lyckas på banorna! Han ägs av familjen Lindström från Gävle som vann Puppy Derby 2012 med en annan irlandsimport, Mr Benchmark!

Clawdeen Wolf (David Bale-Millies Tavern) heter en intressant tik som importerats som valp från Irland. Hennes far David Bale är den mest meriterade Australiensiske tävlingshund som har kommit till Irland för att stå till avel (vann Topgun på The Meadows i Melbourne 2012). Wolf har vunnit två Debutantlopp i år i Borås och Landskrona samt var 2:a i Rookie Stake i Alingsås! Senaste tiken att vinna Puppy Derby var Balla Singoalla 2009. Wolf tränas av Mikael Lindskog från Göteborg som här har sin första hund i Puppy!

Say No Moore (No More Legend-Pennys Esmeralda) visade tidigt fina fartresurser men fick en olycklig inledning på karriären med två strullopp direkt där han bland annat ramlade. Men han har sakta men säkert utvecklats under hösten och gick ett mycket fint solotrial förra helgen på 550! Han ägs av Lars o Anita Wicander från Åkersberga som vunnit Puppy Derby de två senaste åren med Enemel Noir respektive Joe La Bello (alla tre är efter No More Legend)!

Tre systrar till Say No Moore har uppfödarna Mats o Åsa Wicander till start. Pussy Galore har visat mest fart av dessa än så länge (2:a i Puppy Oaks!) men har nyss löpt så formen är osäker. Emeralds Forever och M Express är de två andra. Deras mor Pennys Esmeralda var 2:a i Puppy Derby 2013 förresten!

Aiko (Veyron-By By Mary Fly) är en väldigt lovande tik som visat fina fartresurser från första början och gjort under 33 sek på Åkers. Hon var 3:a senast i Borås i debutantloppet som Clawdeen Wolf vann. Aiko ägs av Susanna Häggdahl från Stockholm och det är Susannas första greyhound!

All Respect (Droopys Scolari-Whiteys Mystic) är ytterligare en irlandsimport. Han ägs av Carin Wiik och Lars-Håkan Carlzon från Järboklubben. Hade lite problem inledningsvis med sina boxstarter men har löst detta nu på bästa sätt och har flera gånger visat att han kan springa fort.

Keops Special One (Sorrento-Keops Paris Peg) är fallen efter en Derbyvinnare och en Breeders Oaksvinnare och sämre förutsättningar kan man ju ha! En fantastisk entusiastisk förstagångsägare är Krille Rönnquist som tävlar för Alingsås/Göteborg men är bosatt i Skoghall. Har bara hunnit med några få starter ännu men utvecklas hela tiden.

Lycka till!!

//Lars Wicander

161014

Milton Cup

Hambletonians Milton föddes i januari 1997 med Kjell Rangenstål som uppfödare! Pappa var dubble SM-vinnaren Skelligs Echo och mamma var Kjells importtik Nualas Mist. Milton tillhörde i flera år landets bästa hundar och vann 18 lopp i sin karriär, vann Veteran SM bl a och var Derbyfinalist.

Han ägdes och tränades av Lotta Andersson och det är till hennes minne som Milton Cup nu arrangeras. Lotta gick bort efter en lång kamp mot sin sjukdom för drygt ett år sedan.

Tävlingen som startar med tre stycken semifinaler på lördag har samlat en mycket kompetent samling hundar från Sverige samt gäster från både Polen och Finland! Det kommer att bli tre mycket tuffa kvalheat där endast de två främsta i varje heat kvalar in till kommande lördags stora final!

Ballymac Galway från Polen var ju 3:a i Derbyt och gästar nu åter Åkers Kanal och genrepade ju förra helgen genom att vara dagssnabbast i Borås över 492 så formen verkar stabil!

Bella Bonita vann förra helgen det högst rankade loppet i Västerås på ett bra sätt och är en vass tik liksom kennelkompisen Nelly Melody som i sina bästa stunder utmanar de flesta i högsta eliten!

Razldazl Archie är en irländare av blåblodig stam och med framgångsrika syskon på den gröna ön som väntar på ett riktigt genombrott i Sverige, kommer det nu?

Hold On To Ur Hat kom hit från Irland i början av sommaren och nådde SM-final direkt! Ännu inte vunnit lopp men fyra raka andraplatser visar på en stor jämnhet och vinsten kan komma snart!

Don Primero var dagssnabbast senast på Åkers och har hela säsongen visat att han tillhör de bästa hundarna i landet, snabbstartare av rang!

Punaluu Black är en av Finlands bästa unghundar, deltog i Masters här senast men missade då starten och kom bort. Vill ha revansch nu!

Enemel Noir har vunnit Avelsloppet i år och tillhört elitskiktet sedan han vann Puppy Derby som ettåring.

Joe La Bello vann årets Derby och leder SHS Championatet, vann Puppy Derby förra året och blev utsedd till Årets Rookie.

Aladdin är en bror till Enemel Noir som var snabbast i den första ronden av Öppna SM, skadade sig sedan i semifinalen men är nu tillbaka igen.

Klinga tillhör landets bästa tikar i år och var i final i SM, tillbaka nu med seger senast i Västerås efter ett litet uppehåll pga skada.

Mel Vinn vann S:t Leger och är banrekordhållare på 780 meter. Mäktig hund när det stämmer för honom och då svårslagen. Kennelkompisen Al Vinn är snart veteran och får nog svårt att nå final.

One är en stark tik som gör sina bästa lopp bakifrån och trivs bäst på längre distanser.

Bröderna Slip The Jet, Slipslidinaway och Sikinos är alla tillräckligt bra för att vara bland de tre när allt stämmer men tufft nu kanske med bara två som kvalar in till finalen! Läge för att överraska!

Blir tre mycket spännande semifinaler på lördag till Lottas minne

//Lars Wicander

 

DAGS FÖR ÅRETS ADVANTAGE MASTERS

På lördag den 1:e oktober avgörs årets ADVANTAGE MASTERS på Åkers Kanal. Loppet är till minne av ADVANTAGE (Hallucinate-Air Song) som Lars o Anita Wicander ägde o tränade. En fantastisk talang vars tävlingskarriär tyvärr fick ett så abrupt och hastigt slut efter endast fyra lopp.

Detta är 7:e året som man bjuder in landets elithundar att tävla om äran i detta prestigelopp. Loppet innehåller även tre stycken specialpriser! Dessa går till 1) den som är först till splitten 2) den som är först till gamla 320 splitten 3) den som från 320 splitten förbättrar sin placering till mål mest.

Tidigare vinnare av loppet:

2010  Nitro Methane                            32,15                  (runner up: Talisker)

2011  Jack                                             32,09                  (runner up: No More Legend)

2012  Iam Knatte                                  32,06                  (runner up: Risto)

2013  Sorrento                                      31,90                  (runner up: Iam Knatte)

2014  Sorrento                                      32,17                  (runner up: Curie)

2015  Next Episod                                 32,52                  (runner up: Lucky Luke)

 

ÅRETS STARTFÄLT:

Box 1

Punaluu Black ägs av Keijo Salonen från Finland.  Han är en svart hane född i september 2014 (yngst i startfältet!), uppfödd av kennel Run-Up och pappa är den till Finland importerade Australiske Bling It On och mamma är Hula Girl. Han har enligt Greyhound-Data startat 10 ggr, vunnit 6 och varit två i resterande starter!  Vann för några veckor sedan Finska Junior Derbyt på nytt banrekord i Tammerfors 480m och har i augusti varit 2:a i Finska Mästerskapet.

Box 2

Razldazl Audrey ägs av Catrin Sandgren från Midlandaklubben. Hon är en brindle tik (fältets enda tik) född i april 2013 på Irland hos kennel Razldazl. Pappa är Australiensiske Irlandsexporten Godsend och mamma är Razldazl Faye (kullsyster till Razldazl George och Razldazl Jayfkay).  Hon har startat 20 ggr och vunnit 6 och varit på pallen 13 ggr. Hon har vunnit Easter Rose Oaks, Tikdivisionslopp i Örebro där hon är årssnabbast och varit tvåa i Svenskt Greyhound Derby.  Har 9 st M1-tider i år vilket är flest bland landets tikar.

Box 3

Enemel Noir ägs av Lars o Anita Wicander från SHS. Han är en svart hane född i juni 2013, uppfödd av kennel Davantis. Pappa är dubble Derbyvinnaren No More Legend och mamma är Breeders Oaks vinnaren Elektra. Han har startat 44 ggr, vunnit 16 och varit på pallen 32 ggr. Han har i år vunnit Avelsloppet, NML Derby Prelude och varit finalist  i Svenskt Greyhound Derby.  Han har noterat 10 st M1-tider i år.

Box 4

Harald Gullskägg ägs av familjen Tellnor och tävlar för 7HS i Borås. Han är en bluefawn hane född i februari 2014. Är uppfödd av Minea Hulting.  Pappa är Australienfödde Tough Hombre  (tävlade i Sverige för 15 år sedan)och mamma är Wilhemina (syster till bl a Ed Vinn!) . Han har startat 22 ggr och vunnit 7 och varit på pallen 17 ggr. Vunnit Magentas lopp, Västsvenskt Derby och varit 2:a i SM. Han har noterat 4 st M1-tider i år.

Box 5

Swedishousemafia ägs av Monica Hagberg och tävlar för 7HS i Borås. Han är en svart hane och är född på Irland i juni 2014 uppfödd av kennel Ravage. Pappa är amerikanske  Kiowa Sweet Trey och mamma är Irlandstiken Slippery Anna. Han har startat 17 ggr vunnit 8 och varit på pallen 14 ggr. Han har vunnit Svenskt Mästerskap i år samt Jubileumsloppet, Deltapokalen m m. Han har noterat 7 st M1-tider i år.

Box 6

Joe La Bello ägs av Lars o Anita Wicander från SHS. Han är en fawn hane  född i januari 2014, uppfödd av kennel Qetesh och pappa är dubble Derbyvinnaren No More Legend och mamma är Årets Tik Hazel O'Hannah. Han har startat 36 ggr vunnit 16 och varit på pallen 28 ggr. Har i år vunnit Svenskt Greyhound Derby, Svenskt Uppfödningslopp, St Eriks Cup. Årets Rookie 2015 och är årssnabbast på Åkers Kanal med 32,08. Han har noterat 13 M1-tider i år.

Fina ramlopp

Denna dag avgörs även årets upplaga av långloppet S:t Leger (sponsor Reklamtjänst och Mats Wahlberg) där nyblivne banrekordhållaren Mel Vinn får bära favoritskapet. Etablerade långdistanstiken One lurar förstås på att utmana liksom Skånske Il Divo som vann Danskt S:t Leger i somras! Intressant debut på denna distans gör Klinga! 

Familjen Tensén bidrar med finaler i två sponsrade lopp som kvalades om förra lördagen. I The Sioux Sprint får Irländske Samwise bära favoritskapet efter sin snabba seger senast på 18,65 och i Holdie Star Memorial för Whippets är Dirham favorit.

Cindy Rose Tiktrofé har ett nytt kvallopp och blir som vanligt ett fint och spännande race för tikar på uppgång!

Lars Wicander

 

DAGS FÖR ÅRETS GREYHOUND DERBY FINAL

På lördag den 27 augusti avgörs årets Greyhound Derby final på Åkers Kanal. Första Svenska Derbyt avgjordes 1962 på den då nybyggda hundkapplöpningsbanan på Skarpnäcksfältet i södra Stockholm. Sedan år 2000 anordnas tävlingen på SHS nuvarande anläggning i Åkersberga norr om Stockholm.  Derbydistansen som på Skarpnäckstiden varierade mellan 480 och 500 meter är nu på den nya banan 550 m.

Det är alltså i år den 17:e upplagan av Derbyt på Åkers Kanal och vinnarna har under dessa år kommit från alla startboxar men flest vinnare har box 4 och box 6 med fyra vinnare vardera och minst vinnare har box 5 med en vinnare (Friggas Foppa 2006). Av dessa 16 vinnare på Åkers Kanal så är det endast en tik som fått stått överst på pallen och det var Chamsin som vann 2003, kanske dags för en tik igen när vi i år har två tikar i finalen? Snabbaste finalvinnaren är fortfarande Hugo Houdini med sina 31,84 från 2004. Flest starthundar i Derbyfinaler genom åren  (9 stycken) delas nu av legendariske Bertil Mårtensson från Simrishamn  och undertecknad.  3 Derbysegrar har Maria o Peter Blomqvist med Friggas Foppa och Talisker (2ggr) och Lars Wicander med The Rebel King och No More Legend (2ggr).

Här är årets finalfält:

Box 1

Ballymac Galway ägs av Aleksander Czarnecki från Polen. Han är en blå hane född i april 2014, uppfödd på Irland av välkända Ballymac kennel och Liam Dowling. Föräldraran heter Ballymac Vic och Galtee Ellie. Intressant är att systern till hundens mormor Serene Glory tävlade för Mikael Linder och Linda Olsson på Irland och tränades av Rikky Moncrieff! Enligt Greyhound-Data har han startat 6 ggr och vunnit 4 och inte sämre än 2:a. Var senast tvåa i Europa Derbyt i Danmark i mitten av augusti. Var tvåa i semin efter Enemel Noir och hade då tiden 32,84.

Box 2

Razldazl Audrey ägs av familjen Sandgren/Östberg i Sundsvall. Hon är en brindle tik född i april 2013. Hon är uppfödd på Irland av välkända Razldazl kennel och Dolores Ruth och är fallen efter Godsend och Razldazl Faye. Hon har startat 16 gånger vunnit 3 och varit på pallen 9 ggr.  Hon var 2:a i B-finalen av Tik-SM i Västerås. Var tvåa i semin efter Don Primero och hade då tiden 32,43.

Box 3

Joe La Bello ägs av Lars o Anita Wicander från hemmaklubben SHS. Han är en fawn hane född i januari 2014. Han är uppfödd av kennel Qetesh och pappa är dubble Derbyvinnaren No More Legend och mamma är Årets Tik Hazel O'Hannah.  Han har startat 32 ggr, vunnit 13 och varit på pallen i 25 ggr. Vunnit Puppy Derby i höstas och blev utsedd till Årets Rookie 2015 och har i år vunnit bl a S:t Eriks Cup. Derbyfinalist för andra året. Vann sin semifinal på 32,13 vilket var den snabbaste kvaltiden.

Box 4

Don Primero ägs av Karin Bergman från hemmaklubben SHS. Han ör en vit o svart hane född i februari 2014. Uppfödd av familjen Sahi efter deras Tik-SM vinnare Playa Marina och med dubble Derbyvinnaren Sorrento som pappa. Han har startat 18 ggr, vunnit 7 och på pallen 14 ggr. Vann i år Griffins lopp och långt framme i flera lopp i högsta klass. Han vann sin semifinal på 32,40.

Box 5

Enemel Noir ägs även han av Lars o Anita Wicander från SHS. Han är en svart hane född i juni 2013, uppfödd av kennel Davantis och även han är efter No More Legend och mamma till honom är Breeders Oaks vinnaren Elektra. Han har startat 41 ggr, vunnit 16 och varit på pallen 31 ggr. Vann som ettåring Puppy Derby och har i år vunnit Avelsloppet samt NML Derby Prelude.  Han vann sin semifinal på 32,41.

Box 6

Penny Lane ägs av familjen Eriksson/Nilsson från Cimbriaklubben. Hon är en svart tik född i augusti 2012, uppfödd av kennel Quliqa och fallen efter Kerberos Pearl-Slippery Babs. Hon har startat 35 ggr och vunnit 11 och varit på pallen 24 ggr. Vann förra året som första tik någonsin både Avelsloppet och Breeders Oaks och var 3:a i årets Tik-SM i Västerås. Hon var tvåa i sin semifinal efter Joe La Bello på tiden 32,48.

 

HUNDARNA I BOXARNA...............!

 

Lars Wicander

 

160819

Dags för årets upplaga av Svenskt Greyhound Derby!!

För att vinna ett DERBY måste man ha en bra hund som är i form och skadefri, slippa otur i loppen och få en löpning som passar hundens bästa egenskaper. Att försöka vinna ett DERBY är därför en härlig utmaning för hunden och ägaren/tränaren. Årets upplaga som startar på lördag är en öppen historia utan en klar favorit och med 18 hundar i tre semifinaler så är det bara de två bästa i varje heat som går till finalen den 30 augusti. Roligt att loppet samlat flera av landets bästa tikar som vill ta upp kampen mot hanarna. En gäst från Polen er även en internationell glans över årets DERBY!

Här kommer en kort presentation av startfältet i lopp och boxordning:

Semifinal 1:

Box 1 Razldazl Audrey är en 3-årig tik med en gyllene irländsk stamtavla numera ägd i Sundsvall, startat 15 ggr och 5 ggr 1:a o 2:a.

Box 2 Champix Camolin är en 2-årig hane som just nu leder Hanarnas Divisonstävling, tävlar för Landskrona, startat 23 ggr och 14 ggr 1:a o 2:a.

Box 3 Don Primero är en 2-årig hane som etablerat sig i Eliten i år med sin startsnabbhet, tävlar för Stockholm, startat 17 ggr och 12 ggr 1:a o 2:a.

Box 4 Harald Gullskägg är en 2-årig hane som tog an meriterande 2:a plats i SM senast, tävlar för Borås, startat 19 ggr och 9 ggr 1:a o 2:a.

Box 5 Kamajji är en 3-årig hane som i år närmat sig den högsta eliten, tävlar för Stockholm, startat 38 ggr och 16 ggr 1:a o 2:a.

Box 6 Say No Moore är en 1-årig hane och Derbyts yngsta hund, tävlar för Stockholm, startat 6 ggr och 3 ggr 1:a o 2:a.

 

Semifinal 2:

Box 1 Joe La Bello är en 2-årig hane som vunnit S:t Eriks Cup i år, Årets Rookie 2015, tävlar för Stockholm, startat 31 ggr och 17 ggr 1:a o 2:a.

Box 2 Z-Eagle Raphael är en 3-årig hane som senast var 3:a i SM och är även 3:a i Handivisionen, tävlar för Borås, startat 26 ggr och 14 ggr 1:a o 2:a.

Box 3 Bombero är en 2-årig hane och bror till Don Primero som utvecklats bra, tävlar för Västerås, startat 25 ggr och 8 ggr 1:a o 2:a.

Box 4 Penny Lane är en 4-årig tik och 3:a i Tik-SM i år, förra året vinnare av både Avelsloppet och Breeders Oaks, tävlar för Simrishamn, startat 34 ggr och 15 ggr 1:a o 2:a.

Box 5 Nelly Melody är en 4-årig tik (äldst i årets Derby) är årssnabbast på banan med 32,09 och vunnit flera storlopp på banan, tävlar för Stockholm, startat 48 ggr och 24 ggr 1:a o 2:a.

Box 6 Hold On Tourhat är en 3-årig hane som tävlat på Irland och kom hit i sommar och gick till SM-final, tävlar för Örebro, startat 23 ggr och 10 ggr 1:a o 2:a.

 

Semifinal 3:

Box 1 Klinga är en 3-årig tik som just nu är 2:a i Tikdivisionen och 4:a i Tik-SM, tävlar för Järbo, startat 33 ggr och 22 ggr 1:a o 2:a.

Box 2 Harald Hårfagre är en 2-årig hane som är bror med Harald Gullskägg, tävlar för Borås, startat 12 ggr och 6 ggr 1:a o 2:a.

Box 3 Mel Vinn är en 3-årig hane som var årssnabbast på banan 2015 med 31,82, tävlar för Stockholm, startat 31 ggr och 16 ggr 1:a o 2:a.

Box 4 Enemel Noir är en 3-årig hane som vann Derby genrepet senast och vunnit Avelsloppet i år, tävlar för Stockholm, startat 40 ggr och 22 ggr 1:a o 2:a.

Box 5 Ballymac Galway är en 2-årig hane som senast var 2:a i Europaderbyt som avgjordes i Danmark, tävlar för Polen, startat 5 ggr och 5 ggr 1:a o 2:a.

Box 6 Slip The Jet är en 3-årig hane som alltid varit lovande från en fin kull, tävlar för Stockholm, startat 20 ggr och 6 ggr 1:a o 2:a.

 

Lars Wicander

PS! Glöm inte bort att stödja Derbyt genom att köpa en Derbylott och hoppas på att du kan vara med på en vinnande hund i finalen! Mer info på SHS hemsida och FB sida.

 

Vårsäsongsavslutning på Åkers Kanal 9 juli.

Skrivet av Lars Wicander 160711

SHS sista tävling för vårsäsongen avgjordes i helgen med tre fina finallopp, i strålande väder och med bra publik och många gamla bekanta ansikten från äldre dagar då två minneslopp för Carita Klasson och Kerstin Halldoff skulle utkämpas förutom Sprinterderbyt!

Sprinterderbyt är det äldsta och mest prestigefyllda sprintloppet för greyhounds. Här möts de startsnabbaste hundarna i landet i det kortaste loppet bland våra klassiker. Det här är en av de tuffaste och mest ovissa finalerna man kan bevittna inom sporten. Alla sex hundarnas specialitet är startsnabbheten och oftast gäller det att vara först ur bur och in i första kurvan.

Loppet heter numera Sylvias Flash Svenskt Sprinterderby till minne av familjen Wicanders importerade avelstik. Finalen såg på papperet stenhet ut efter förra helgens semifinaler där Irlandsimporten Ballymac Johnros var snabbast. Men han hade fått box 6 i finalen och frågan var om han skulle kunna komma ner i tid för att kunna få den så viktiga spetsen in i böj. Ballymac Johnros (Ballymac Vic-Coolavanny Sue) visade dock med stor tydlighet att han är landets just nu vassaste sprinter. Bra start och härlig early pace för att få ledningen och sen bara drog han och noterar som vinnare kanontiden 18,28! En stor och efterlängtad triumf för Lena o Palle Werdelin som dessutom fick se sin andra hund i finalen, Porthos, bli tvåa!! En riktig ketchupeffekt för några av sportens mest hängivna utövare och som de är väl värda.  På kappsnack på FB kan den som vill läsa en artikel från förra sommaren i Irländska hundkapporganet Sporting Press om denna välstammade Ballymac Johnros och hans start i livet som en konsortiehund som sen löstes ut av Palle o Lena och nu fått en härlig karriär i Sverige! Finalen hade en internationell prägel då 3:an i mål var finske unghunden Wai Wai som vi kommer att höra mer om i elitsammanhang! Alltid roligt med besök från vårt broderland i öst! Tre mycket fina sprinterhundar fick idag nöja sig med att hamna utanför pallen, TNT Im Dynamite, Genghis Khan och Estac Troyes men de kommer att vilja utkräva revansch i kommande SM! Det är så små marginaler i sprinterloppen!

S:t Eriks Cup är, tillsammans med SM, det äldsta loppet i hundkappkalendern. Loppet startades i slutet av 50-talet då Stockholmsklubben ännu inte hade någon stationär bana. Ute på Ryttarstadion i Stockholm anordnades tävlingar tillsammans med Ryttarklubben 1957. I närheten, vid Storängsbotten, hade S:t Eriksmässan sin verksamhet och den stod som sponsor för ett av storloppen under året på Ryttarstadion - S:t Eriks Cup var född.

Årets upplaga var samtidigt ett minneslopp för uppfödaren Carita Klasson som gick bort förra året, och hennes sambo Roland Rask var prisutdelare. Ett mycket fint startfält hade mött upp med bl a titelförsvararen Mel Vinn, tikdivisionsledaren Klinga och Avelsloppsvinnaren Enemel Noir.

Loppet avgjordes på den första rakan ner till böjen där Enemel Noir ledde vid spliten (5,80) men där stallkompisen Joe La Bello railar upp till ledning ut på bortre rakan. Loppet blev sedan en kamp mellan dessa två om segern och Joe La Bello (No More Legend-Hazel O'Hannah) försvarar sin ledning in i mål och vinner S:t Eriks Cup på fina 32,20 och Enemel Noir (32,43) ger Lars o Anita Wicander en dubbelseger genom att hålla undan för starkt avslutande Klinga. Joe La Bello upprepade därmed sin fars (No More Legend) seger i detta klassiska lopp!

Traditionsenligt kördes även denna helg Bajen Cup för hundar utanför de två högsta klasserna. I år inte bara ett minneslopp för Janne Halldoff utan även till minne av hans kära hustru Kerstin som så hastigt rycktes bort från oss i augusti förra året. Det var på papperet en mycket oviss historia där jag kunde se alla sex som tänkbara vinnare. Men från sitt innerspår tog SlipSlidinAway (Slip The Lark-Flower Power) kommandot direkt och får ledning in i böj och försvarar den ända in i mål! Stor glädje för Nisse Bohman och familj med tanke på den svåra skada han drabbades av som unghund och som han så fantastiskt har återhämtat sig för! Vinnartiden blev 32,84 och närmast bakom kom nu Glimskogs Alvas Song 32,95 (roligt att se Christina tillbaka på pallen i ett fint lopp!), My Lefflers Ragnhild tog sista pallplatsen. Övriga finalister var La Cumparsita, Harald Gråfell och I Am Doh.

Nu SM i Västerås om två veckor, syns där!

Lars Wicander

 

Bertil Mårtensson till minne

Skrivet 160621 av Lars Wicander

Dags för midsommartävlingar på Österlen denna vecka, en hundkapptradition sedan sporten kom till denna vackra del av Sverige. I år dock sorgligt nog utan besök av Bertil Mårtensson som tyvärr somnade in i början av juni straxt före sin 85-årsdag. 

Bertil Mårtensson var en legend inom vår sport, en pionjär som tränare och uppfödare och som alltid sökte nya metoder för att finna vägar till framgångar på banan och i avelsarbetet. Om Willy Kauhausen var den som tog sporten till Österlen var Bertil Mårtensson den som utvecklade Österlen till landets länge ledande hundkappdistrikt! 

Bertil som var frisör till yrket med egen salong på Storgatan i Simrishamn hade varit friidrottare och hans intresse för att hålla sig själv i trim var en stor del av hans fantastiska framgångar inom hundkappen. En av hans berömda hundar döptes till Rozavölgi efter en känd medeldistanslöpare från Ungern! Rozavölgi blev pappa till Stylish Tide som vann SM 1977 som ettåring (Bertil hade 3 hundar i finalen, förutom Stylish Tide även systern Miami Point och pappa Rozavölgi!)

Stylish Tide blev senare pappa till Nic O'Teen som vann SM 1980 och är en av få hundar som har vunnit "Triple Crown": SM, Derbyt och Avelsloppet!

Men Bertils mest berömda hund är nog Rocket Bells, denna supertik som kom till Sverige från Irland 1968 och vann allt inklusive SM o Derby och bara fick stryk en eller två gånger på över 30 starter! Jag såg Bertil och denna Rocket Bells första gången i juni 1969 då SHS anordnade en Irländsk kväll med besök av den irländske ambassadören och huvudloppet, Irish Cup, vanns av Rocket Bells som imponerade storligen på en 15 årig grabb!

Ett år senare köpte vi vår första valp och skulle börja tävla med egen hund, vi slukade allt om sporten som Bengt Eriksson skrev i sin hundkappkrönika i Idrottsbladet och läste om Bertil Mårtenssons framgångar med hundar som Crazy Jactric, Newdown Crackpot m m. Tyvärr blev vår första hund så svårt sjuk när han var året att han fick somna in och vi ville snabbt hitta en ny valp. Vi läste att Long Tail Kennel i Simrishamn hade en valpkull och vi tog kontakt med Bertil. Första veckan i juli 1971 satte sig Mats och jag på en veckoslutsbuss från Stockholm till Ystad, tog sen lokalbuss till Brösarp och därefter taxi till Maglehemsbanan där vi mötte Bertil och fick följa hans hundar på tävlingarna.

Under en vecka bodde vi sedan på Tobiksviksbadets camping i ett tält som vi lånat av Bertil och fick följa med honom i hans dagliga träning av hundarna och vi valde ut vår valp, Moving Rebel som kom att bli en duktig tävlingshund. Men vår nästa valp från Bertil blev sonen till Rocket Bells, The Rebel King som vi vann Derbyt och Puppy Derby med och vars blod ännu producerar toppavkommor! Bertil hade sedermera också hand om våra avelstikar Sylvias Flash, Olive Bracelet, Shannon Ivy. 

Allt jag kan om träning och avel och handhavande av hundar för att nå maximal framgång har sin grund i dessa samarbetsår med Bertil Mårtensson, tack Bertil och vila i frid.

Bertil Mårtensson har erhållit Zellingerpriset för sin uppfödarinsats och utsågs av SHCF:s kongress 2012 till hedersmedlem i förbundet.

Bertil Mårtensson -  ditt minne ska leva länge inom vår sport!

//Lars Wicander

 

Wi Can Rose (160208)

Vår historia tar sin början redan på 60-talet. I mars 1964 föds en hund på Irland som döptes till Newdown Heather, han var en vit o svart gigant som vägde för den tiden mycket tunga 38,5 kg. Han visade sig ha fantastisk speed och vann tävlingar både på bana (Dunmore Puppy Cup) och coursing (Ulster Cup). Många uppfödare såg en potential i honom som avelshane när han gick till avel 1967. Men den totala dominans som hans första årgång hundar skulle få vid National Coursing Meeting i Clonmel 1969 var nog ingen beredd på. De vann ett stort antal Trial Stakes under säsongen och han lämnade alla finalister i alla klasserna.  Hans första årgång vann Derbyt, Oaks och Irish Cup. Två år senare (1971) lämnade han även vinnaren av Engelska Derbyt (bana) tiken Dolores Rocket samt tvåan Supreme Fun.  Han lämnade hundar som passade och var bäst både på banan och på coursingfältet vilket är ovanligt. 

50 år senare (januari 2014) föds Wi Can Rose och med hjälp av Greyhound-Data kan jag konstatera att blodsmässigt har hon efter ett halvt sekel fortfarande 15% av Newdown Heather i sig (han återfinns 99 gånger i 12 generationer bakåt).  Intressant att nämna är att även banavlade hundar som avelsgiganten Brett Lee har ca 5% Newdown Heather i sig!

1969 är fortfarande,för äldre irländare, året då Newdown Heathers avkommor kom att förändra coursingaveln. Mina blivande svärföräldrar Göran o Kerstin Höglund reste tillsammans med några andra hundkappare till Clonmel det året och fick uppleva denna speciella händelse på plats. Troligen var det deras berättelser från detta Irlandsbesök som gjorde att jag och Anita sedan 1976 åkte över och såg vårt första National Coursing Meeting i Clonmel. Där tror jag min dröm om att en gång i livet äga en hund som skulle kunna tävla på denna klassiska arena, "the field of dreams",  föddes.

För att ge en bild av vad detta evenemang är för en irländsk hundkappare ska jag citera vad tränaren till vår tik, Gerry Holian, sa när han tillsammans med några andra Irländska profiler intervjuades i Irish Examiner  några dagar före årets tävling, Gerry har vunnit Derbyt 3 gånger och Oaks 1 gång:

"This weekend in Clonmel is the biggest greyhound event in the world. Some may challenge it in terms of prizemoney but in terms of prestige and importance nothing comes near Powerstown Park and the next three days"

"Its the atmosphere, the crowds, the passion that makes it so special. Everyone wants to have a runner, everyone wants to win a throphy.  There is no other sport that has the connection between those inside and ouside the fence"

"When I was a young boy missing Clonmels National Coursing Meeting was like missing Christmas"

Årets meeting var extra speciellt då Irish Coursing Club firade sitt 100 års jubileum! Detta var också det 91:a National Coursing Meeting!

Vår tik Wi Can Rose är fallen efter Adios Alonso-Bossa Nova Babe, pappan vann Derbyt 2010 och är idag Irlands ledande avelshane, mamman blev utsedd till Årets Coursingtik 2013 och detta är hennes första kull. Morfar Bexhill Eoin vann Derbyt och mormor Rith Gan Gaisce vann Oaks.

Rith Gan Gaisce är en tik som betytt mycket för mig och att ha fått förmånen att köpa en dotterdotter till henne är något som jag är mycket tacksam för. Jag var över på Irland i december 2004 för att hämta hem Wi Can Do som jag köpt av familjen Holian och som hade parats med Kiowa Sweet Trey. Jag bodde då några dagar hos dem i Galway och följde med Gerry Holian när han skulle ge coursinghundarna gallops på coursingfältet i Loughrea. En av dessa hundar var en mörkbrindle tik (nästan svart) som hette Rith Gan Gaisce. Hon hade varit ute i några Trial Stakes men ännu inte kvalat in till Clonmel. Men Gerry var säker på att hon skulle kvala in. Hon fick en gallop mot en av hans banhundar, en duktig sprintertik, och släpptes ett antal längder efter denna men när de nådde toppen av gallopen så var hon ikapp och förbi. Jag var imponerad av henne!  När jag kom hem till Sverige så satsade jag 100 Euro på att hon skulle vinna Oaks, jag fick oddset 25-1. Vi hade bokat flyget för att resa över till Clonmel men Wi Can Do började valpa för oss hemma i Sverige så vi fick ställa in resan. Men Mikael Linder som var på plats ringde mig och "livekommenterade" hennes lopp och hon vann omgång efter omgång och till slut var det final. I finalen kommer hon ett par längder bakifrån och bara drar ifrån sin motståndare i Powerstown Parks berömda uppförsbacke!  Får fortfarande "ståpäls" när jag ser denna final på min dvd-skiva!  Rith Gan Gaisce gick bort nu i november nästan 13 år gammal och hon blev en fantastisk avelstik.

För att kvalificera sig till National Coursing Meeting som är öppet för 64 hanar i Derbyt och 64 tikar i Oaks måste man under perioden slutet av September till mitten av Januari vinna ett Trial Stake och varje Trial Stake kan innehålla 16 - 64 hundar. Hundarna tävlar 2 och 2 och ett 32-hundars trialstake innebär 5 gallops på 2 dagar så dessa hundar är extremt vältränade. Utöver dessa 64 Trial stakes kan man deltaga i ett s k Reserve Trial Stakes som är lika tuffa att vinna och om man vinner ett sådant har man chansen att komma med i sluttävlingen om några av de 64 hundarna blir strukna innan start. Antal tikar som i år försökte vinna en plats i Oaks var över 850 st.  

Wi Can Rose vann ett 32-hundars Reserve Oaks Trial Stake i mitten av december och hamnade därför på reservlistan till årets Oaks. När vi landade i Dublin dagen innan tävlingen så pep min telefon till och ett sms från Gerry Holian  meddelade "Wi Can Rose is in Oaks"!  Det  hade blivit en sen strykning av en tik och vi hade en hund som skulle springa på Powerstown Park! Det var lite svårt att somna den kvällen!

Tyvärr blev hennes första lopp sen en besvikelse. Hon hade lottats mot en riktigt bra tik och de var jämna de första 100 metrarna sedan drog vår tik lite åt höger och tappade tempo ( hon sprang "off line" som det heter dvs hon ser inte riktigt var haren tar vägen) och hon får klart stryk. Tiken som besegrar henne har 4:e bästa tiden av 64 tikar så det var en bra tik men det var en antiklimax att vår tik inte fick till ett 100%igt lopp.

De 32 tikar som slås ut i första ronden av Oaks går in i en ny tävling som heter Kitty Butler Stake och med 7 000 Euro i första pris. Den första omgången av den börjar samma dag sist på programmet efter lunchpausen. Vi har otur i lottningen känns det som då Wi Can Rose nu lottas mot Donegal Tina som tillhörde de mer betrodda tikarna  i Oaks till (odds 16-1) och som hade mot tipsen slagits ut i första Oaksronden. Men Wi Can Rose tar tidigt spets och drar ifrån och håller undan och vinner och vi skriker och hejar som tokiga på läktaren!

Nästa omgång med 16 tikar kvar sprangs sedan på lördagen och skulle hon vinna den så skulle hon kvala in för coursingens dag 3 dvs kvartsfinalerna och på Irland är det är en jättegrej att ha en deltagare sista dagen som nått "the last eight" i sin klass! Hennes motståndare Pumpkin Kia var i förhandstipsen en klart betrodd tik inför Oaks men Wi Can Rose formligen flög "from slips" och tog kommandot direkt och håller undan och vinner! Hon är klar för kvartsfinal !

Finaldag i Clonmel är en fantastisk upplevelse med härlig inramning och fullsatta läktare som hejar fram sina favoriter. Att dessutom ha en hund som skulle deltaga en sån dag var magiskt! Och Wi Can Rose fortsatte att övertyga med grymma starter och vann sin kvartsfinal med 4 längder före Carozza och helt plötsligt var vi i semifinalen!  Hon skulle där någon timme senare ställas mot City Cruise som i sin kvartsfinal hade besegrat favorittippade Banba Be Lucky. City Cruise är uppfödd, ägs och tränas av Brendan Matthews som är en levande legend inom Irländsk coursing och vunnit allt som går att vinna. Wi Can Rose tar starten igen och ser ut att gå mot seger men när hon närmar sig avgörandet tvekar hon något och motståndartiken kommer ikapp precis där det gäller och alla frågar sig vem som vann, domaren vinkar då tyvärr med sin vita flagga vilket betyder att han ger segern till City Cruise!  Alla säger att detta kunde ha gått hur som helst men domaren dömer förstås så vår tik är knappt, knappt utslagen. Men den lilla besvikels känslan att ha missat en finalplats går snabbt över i en total eufori av att ha fått se vår fantastiska tik tampas så framgångsrikt mot världens snabbaste tikar i sin årgång!  City Cruise förlorar sedan finalen lika knappt som hon vann semifinalen mot slutvinnaren Manley Girl. Denna tik var länge i höstas longodds favorit att vinna Oaks.  Hur nära vår tik var en seger i Kitty Butler Stake visar tiderna i kvartsfinalerna, Manley Girl hade där 12,64 och Wi Can Rose 12,66!

Det var ett fantastiskt veckoslut för oss i Clonmel som vi alltid kommer att minnas! Extra kul var att ha flera svenska hundkappare på läktaren finaldagen då vi hade sällskap av Mats o Åsa Wicander, Christian Hagberg, Ronny Wiggfalk och Lotta Ernlund. Roligt sen att vi även fick se familjen Hagbergs Swedishhousemaffia vinna lopp på söndagskvällen över 480m på Clonmelbanan.  Heja Sverige!

 

Lars Wicander

 

Årskavalkad - Irland

160101


Ett nytt hundkappår ligger framför oss och dags att summera 2015 med en liten blick utåt vad som hände på den gröna ön i stort och med lite svenska ögon.
Det Irländska Derbyt som avgörs med kvallopp hela augusti och stor final på Shelbourne Park i Dublin i september blev en stor triumf för uppfödaren-ägaren-tränaren Liam Dowling från Kerry då hans Ballymac Matt vann en mycket spännande final. Favoriten Farloe Blitz som tränas av Owen McKenna ledde loppet länge men på de sista 10 metrarna pressade sig Ballymac Matt förbi och vann en knapp längd före favoriten. Många svenska hundkappare var som vanligt på plats för att njuta av denna tillställning på ett fullsatt Shelbourne Park, en upplevelse som verkligen rekommenderas flera att göra!
Ballymac Matt är fallen efter Brett Lee-sonen Tyrur Big Mike och Westmead Hawk-tiken Ballymac Scarlet. Han är ung, född i juli 2013, så man kan förvänta sig att han gör ett försök att försvara sin titel i nästa års Derby.
Liam Dowling blev också utsedd till "Personality of the Year 2015" av det Irländska Årsmagasinet Irish Greyhound Review som kom ut med sin 38:e årgång i november. Han toppade omröstningen före Brendan Matthews och Gerry Holian. Samma magasin utser också "Årets Avelshane" Den togs 2015 hem av Kinloch Brae för första gången. De avelshanar som vunnit denna titel flest gånger genom åren är: Top Honcho (8 ggr!!! 2002-2009), Im Slippy (4ggr 1990-1993), Sand Man (3ggr 1983-1984, 1986), Frightful Flash (3år 1997-1999) samt Head Bound (3ggr 2011-2013).
Tikarnas storlopp "Sporting Press Irish Oaks" blev en triumf för supertiken Ballydoyle Honey (Brett Lee-Kildallon Maid) som i ett av kvalloppen sprängde 28sek vallen på Shelbourne Park med 27,95!! Det var stortränaren Graham Hollands första vinst i Oaks. Ballydoyle Honey vann även Puppy Oaks!
Storloppet på Corkbanan Irish Laurels som går över 480 m vanns i år av Midtown Raffa (Kinloch Brae-Rafa Baby). Loppet hade i år flyttats från oktober till april/maj och Raffa var favoriten som höll hela vägen. Han hade vunnit consolationen i Laurels året innan och hade detta loppet som sitt mål hela tiden.
Puppy Derby på Harolds Cross i september/oktober hade i år fått nytt namn och heter numera Juvenile Derby (ändrat inbjudan till att tillåta även 25 månaders hundar att vara med och då får det inte heta Puppy längre då gränsen då går vid 24 månader!) Årets vinnare heter Anopheles (Droopys Scolari-Ballymac Razl). Återstår att se om banan finns kvar tills nästa år då planer finns att sälja marken som ägs av förbundet för att få in pengar och koncentrera hundkappen i Dublin till Shelbourne Park. Vi får se men jag hoppas att banan blir kvar!
S:t Leger på den nya Limerickbanan är inte en stayertävling som i Sverige eller i England utan går precis som Derbyt över 550 y (503m). Årets vinnare heter Skywalker Rory (Skywalker Puma-Tarsna Sal).
Det irländska Uppfödningsloppet "Produce Stakes" som går på Clonmelbanan vanns 2015 av Ballybough Mondo (Scolari Me Daddy-High St Miley) som vann en dryg längd före storfavoriten Amazing Dude.
Irlands största sprintlopp Irish Sprint Cup går på Dundalk över 400 yards. Vinnaren 2015 heter Slipalong Hero (Gold Slipalong-Thorns And Roses) och tränas i Galway av Gerry Holian.
En hund som vann detta lopp 2013 är Razldazl Rioga (Brett Lee-Razldazl Pearl), han vann även Laurels 2011 och var runner up året efter nere i Cork över 480m. Hans avelskarriär är just startad och han hade 4 kullar i Irish Stud Book 2013 och 32st under år 2014. Spännande att My Leffler valt att para sin supertik Hjärta med denne kille. Riogas syster Razldazl Lily är ju förstås mamma till Vans Viking så det är en mycket intressant parning! Spännande att se dessa framgångsrika irländska linjer korsade med Sjudragets tiklinje!
Med detta kommer vi även in på hundar på Irland med svenskanknytning. Tyvärr fick Vans Viking avsluta sin fina karriär på Irland efter skadebekymmer men vi får nu glädjas åt att denna fina hund nu finns hemma i Sverige för avel. Hans första valpkull är född på Irland och han har redan parat sina första tikar i Sverige! Lycka till. Hans halvsyster (Kinloch Brae som pappa) Snabba Lily debuterade för sitt svensk/irländska syndikat under hösten med 2 segrar på fina tider.
Swedish Viking syndikatet med många svenska delägare har fått se sin Bale Lad (David Bale-The Other Sky) vinna 4 lopp och vara 2:a 5 ggr och vunnit på fina tider. Han tränas av välkände Fraser Black. En annan hund med svenska ägare är Stunning Romeo (Droopys Scolari-Stunning Ginger) som vunnit 3ggr på sin hemmabana i Youghal över sprinterdistans och är en lovande unghund. En kullsyster till honom Stunning Donna har tagits hem till Sverige för framtida avelsarbete för Keops Kennel!
Ove o Maria Karlsson har en unghund som startat upp tävlande på Irland vid namn Pantherchameleon (Mildean Panther-Mustang Sal) i träning hos Fraser Black. Han har startat 5 ggr men väntar på sin första seger.
Ballymac Johnros (Ballymac Vic-Coolavanny Sue) gjorde 8 starter med vinst i sitt debutlopp för sitt internationella ägarsyndikat men finns nu i Sverige hos ägarna Palle och Lena Werdelin för fortsatt tävlande på svenska banor nästa år. Intressant här är att mamman är helsyster (senare kull) till tiken Cabra Midget som lämnat topphunden Boylesports Hero! Vi spinner vidare på detta tema och noterar att under hösten så importerade Therese o Peter Lindström en unghund från Irland vid namn Konichiwa Hero som även han har Cabra Midget som mamma! Pappa här är den nya amerikanska avelshanen på Irland Superior Product. Spännande!
Tiken European Queen som jag och Anita är delägare i avslutade sin tävlingskarriär i England under hösten och har nu gått till avel hos sin uppfödare Pat Dalton. European King från samma syndikat fick inte ordning på sin skadade handled under året så det blev ingen start för honom tyvärr.
Nu i december vann Lars o Anita Wicanders coursingtik Wi Can Rose (Adios Alonso-Bossa Nova Babe) ett Reserve Oaks Trial Stake vilket gör att det med all sannolikhet för första gången blir en svenskägdhund till start i klassiska (arrangerats sedan 1925!) National Coursing Meeting på Powerstown Park i Clonmel sista helgen i Januari!
Familjen Hagbergs avelstik Slippery Anna (Top Honcho-Steamy Windows) fick en kull på Irland i juni 2014 med Kiowa Sweet Trey. Där har en tik, Mustang Anna, debuterat med vinst i december på Clonmel och Hagbergs äger en mycket lovande hane i kullen vid namn Swedishhousemafia som imponerat i sina trials i höst. Hoppas få se honom springa när vi är i Clonmel på coursingfestivalen!
I samma kull har Maria o Ove Karlsson Sonic Highway som kommit till Sverige och tagit licens på bra tider i höst! Slippery Anna är förstås kullsyster med Slippery Babs som lämnat så duktiga hundar i Sverige! Intressant är också att Kiowa Sweet Trey-sonen, Zero Ten gjort en raketstart som avelshane på Irland och på bara några få kullar lämnat ett gäng topphundar bl a Black Alder som straxt innan jul vann storloppet för unghundar på Shelbourne Park Comerford Cakes Open 525 på snabba 28,22.
Avslutar med två stycken klassiska banrekord som slogs under 2015. På Shelbourne Parks klassiska Derbydistans 550y fick College Causeways banrekordpå 29,21 från 2009 ge sig då Tyrur Van Gaal i sin blott 5:e start noterade 29,10! Han är fallen efter Makeshift och Tyrur Isabel och är därmed starkt linjeavlad (2+3) på Brett Lee! Han tillhör nu förhandsfavoriterna till de stora loppen 2016 förstås!
I december 2008 vann Pat Daltons maratontik Flying Winner (Flying Penske-Wise Winner) Ted Hegarty Open Marathon på Harolds Cross över distansen 1010 yards (ca 924 meter) på banrekordtiden 56,82. Det var en tid som experter sa aldrig skulle kunna slås. Det närmaste någon varit den tiden är Roxholme Magic med 57,53. Pat Dalton vann detta lopp 2014 med en dotter till Flying Winner (efter Ace Hi Rumble) vid namn Volcano som vid sin finalvinst vann på 57,63. Nu i december när loppet avgjordes hade Pat Dalton en annan dotter till Flying Winner vid namn Tradition (efter Droopys Scolari) till start. Tradition en liten svart tik på ca 27 kg tog kommandot direkt i loppet landade på en formidabel mellantid på 28,43 över 525y och bara fortsatte mata på och vann loppet över ett toppklassgäng stayers med hela 13 längder och slog sin mammas omöjliga banrekord och fick tiden 56,77! Avelsanalytikern Matt Bruton i Sporting Press skrev så här: "When it comes to producing stayers, the man from Golden is out of his own." Han Winner av Tradition skulle man kunna säga!
Med de orden slutar jag denna tillbakablick - jag kan möjligen ha missat att rapportera om fler hundar på Irland med svenskanknytning men hoppas jag täckt upp de flesta, vet att det finns flera som kan vara på gång att starta under 2016 så vi får säkert anledning att återkomma till dessa!

Lars Wicander

 

Derbyt med stort D - The Greyhound Derby på Wimbledon.

150522

I veckan gick anmälningstiden ut för årets upplaga av det Engelska Derbyt och totalt anmälda hundar
är 273 st!! Här behöver dock ingen spekulera på FB över hur rankinglistan ser ut utan alla hundar får
chansen!  Detta betyder att den första kvalomgången startar nästa onsdag och fortsätter med kval på
torsdag, fredag och lördag! Final blir en månad senare nämligen den 27 juni. Årets vinnarpremie är
historiskt hög då sponsorn William Hill gått in extra och är nu uppe i 200 000 pund!

44 Irländska topphundar är anmälda och här hittar man tre av förhandsfavoriterna, Droopys Nidge,
Farloe Blitz och Sidarian Blaze som alla just nu hos Boylesports kan spelas för 20/1. Intressant och
spännande start gör svenskägde Vans Viking som ingår i stortränaren Graham Hollands team av
topphundar som tar chansen i årets upplaga. Vikingen har oddset 66/1 just nu.
Derbyt var i många år det stora loppet i Greyhoundvärlden men har det senaste åren utmanats rejält
av det Irländska Derbyt som det viktigaste loppet att vinna för en tränare men England har satsat
extra nu för att ta tillbaka positionen.

Mellan 1927 och 1984 kördes Derbyt på klassiska arenan White City i London (samma arena där OS
avgjordes 1948!) Besökte denna arena några gånger på 70-talet men såg tyvärr aldrig en Derbyfinal
där.  Arenan skrotades tyvärr och Derbyt fick fortsätta på London arenan Wimbledon (ej att förväxla
med Tennis stadion!) Nu har Wimbledon levt under nedläggningshot i flera år men stora insatser har
gjorts för att kunna behålla arenan och bygga om den till en modern anläggning. Mannen bakom
detta projekt är förra IGB bossen Pascal Taggart som påpassligt har en hund till start i år som tränas
av Fraser Black och tävlar under namnet Save The Don (Rädda Wimbledon!)
Engelska Derby finalen är för mig lite som hundkappens Mecca, man måste en gång i livet uppleva en
Derbyfinal där.  Jag o Anita gjorde detta 2005 och fick då se Westmead Hawk vinna sin första
Derbyfinal (han försvarade titeln året efter!) efter en makalös upphämtning,  i den finalen blev för
övrigt Blue Majestic 3:a (pappa till Playa Marina!) Men jag tyckte då att upplevelsen av stämning är
högre på Shelbourne Park så föredrar nog det fortfarande.

Det finns fyra hundar som vunnit Derbyt två gånger. Den första var legendariske Mick the Miller som
vann 1929 och 1930 och sedan t o m blev filmstjärna och sedermera uppstoppad att beskåda på
British Museum i London. Har sett honom där men tror att han numera är borttagen tyvärr, däremot
finns en staty av honom att skåda i hans födelseby på Irland.  Sedan dröjde det till 1973 då Irländske
Patricias Hope vann sitt andra Derby. Besökte denna hund under en resa till Irland sommaren 1975
och fotografiet av honom och mig prydde omslaget på SHS klubbtidning under ett år på 70-talet!
Nästa dubbelvinnare var Rapid Ranger som vann 2000 och 2001 innan tidigare nämnde Westmead
Hawk vann 2005-2006. Westmead Hawk's avkommor har varit mycket framgångsrika i denna tävling
då två av hans söner vunnit loppet (Taylor Sky och Sidaz Jack samt han är även morfar till förra årets
vinnare Salad Dodger!) Taylor Sky är snabbaste Derbyvinnaren med 28,17 medans banrekordet
numera ligger på 28,06 (Fiery Splendour).  I år är hans son Droopys Nidge en av favoriterna!
Charlie Lister är den tränare som vunnit mest Derbyfinaler med hela 7 st!

Lite i övrigt som kan berättas är att 1968 års vinnare Camira Flash ägdes av Prins Philip av England!
1971 fascinerades jag av en hund som slog banrekord på White City i kvalet men tyvärr slogs ut innan
finalen, han hette Clohast Rebel och namnet gav upphov till det prefix min bror Mats o jag döpte våra
första tävlingshundar till, Moving Rebel och The Rebel King!  1977 hette vinterfavoriten till att vinna
Derbyt Broad Hunter, denna hund köptes något år senare som avelshund till Sverige av mig o Anita
tillsammans med Bertil Mårtensson och Janne Håkansson. Han gjorde bra ifrån sig i aveln här och
lämnade bl a Svenske Mästaren (som 1-åring!) Sammy Kaye som idag finns med i stamtavlan på våra
hundar som pappa till Easter Rose!

Nu håller vi tummarna för Vans Viking i Derbyt!
Lars Wicander

 

Svenskägda Bale Lad gör sin 2:a start på tisdag på Harolds Cross i Dublin. 150508

Swedish Vikings Syndicate som består av nästan 30 svenska hundkappare har nu en efterföljare till den första starthunden Moment of Truth som numera tävlar i England.

Hunden heter Bale Lad är en svart hane född i november 2013 och är nu alltså 18 månader gammal. Han debuterade för två veckor sedan med en 3:e plats på Harolds Cross i Dublin över 480 m. En debut som lovade mer där han efter en sen start visade fina fartresurser på bortre rakan och med lite tur hade han kunnat vinna!

Bale Lad är efter David Bale-The Other Sky och hans pappa är nog den tävlingsmässigt mest meriterade hund som kommit från Australien till Irland för att stå till avel vilket han gör hos Ann o Sean Bourke i Clonmel. Han vann stortävlingen Top Gun och var finalist i Australian Cup, han är en sonson till Hallucinate (pappa till No More Legend och dennes framgångsrika syskon). Han ägs fortfarande av sin uppfödare Paul Wheeler. Bale Lad tillhör hans första årgång avkommor.

Hans mamma The Other Sky är som namnet antyder uppfödd av legendariske irländske tränaren Matt O’Donnell och från en av dennes fina tiklinjer. The Other Sky är fallen efter en dotter till The Other Cindy och denna fina tik var kullsyster med dels Slip The Lock som Yvonne Flink i Sundsvall ägde och fick fram så fina avkommor efter, dels Ladys Guest som

blev Årets Avelstik på Irland två år i rad och är mamma till Toms The Best (ende hunden som vunnit både Engelska och Irländska Derbyt!)

Det finns märkligt nog ytterligare en svensk anknytning i Bale Lads stamtavla och det genom

The Other Sky’s pappa Skywalker Ace vars moderslinje i rakt led går tillbaka till en tik som heter Cunning Vixen. Denna tik är kullsyster till Skelligs Echo som vann dubbla SM i Sverige på 90-talet!

Anita o jag besökte Bale Lad i februari då han just hade anlänt till Fraser Black’s träningscamp och han gjorde ett mycket gott intryck på oss både extriört och mentalt så nu hoppas vi att duktige Fraser kan få honom att utvecklas till en riktig stjärnhund! Kanske vi kan få se honom live i höstens Puppy Derby på just Harolds Cross som startar i september!

Han startar i lopp 6 på tisdag, lycka till!

Lars Wicander

 

Irlandsnytt
Det irländska årsmagazinet "Irish Greyhound Review" kom ut i handeln i slutet av 2014 för 37:e året i rad. Den speglar vad som hände i sporten under perioden november 2013 till oktober 2014. Alltid lika kul att läsa den. Förutom att spegla året som gått så blickar man även framåt och pekar ut de hundar som kan bli stjärnor 2015. Här tror Ian Fortune på trion Farloe Blitz, Quietly och Belles Direction, vi får anledning att återkomma till hur de tipsen slog in! Man delar även ut två stycken "Awards" dels till Årets Avelshane dels till Årets tränare/ägare "Personality of the Year". Den sistnämnda utmärkelsen gick till Michael O'Donovan som är tränare till Årets Derbyvinnare Laughil Blake. Michael O'Donovan har en liten tränarrörelse men haft fantastiska framgångar som tränare och tillhör även Irlands skickligaste coursingtränare. Han har vunnit "allt" utom Coursing Derbyt men kan om någon vecka ändra det då han tränar ett par av årets favoriter till segern på Powerstown Park i Clonmel! Årets avelshane 2014 blev Westmead Hawk som därmed bröt en treårig svit för Head Bound. Värt att notera är att legendariske avelshanen Top Honcho toppade denna lista 8 (åtta!) år i rad mellan 2001 och 2009!!Närmaste avelshane på den listan är Im Slippy som toppade 1990-1993 dvs i fyra år! Westmead Hawk gick bort under 2014 men kommer säkert att ligga högt även under 2015!
Men nu har 2015 säsongen startat upp med den fina unghundstävlingen Joe Dunne Memorial Puppy Stake som förra året vanns av Deanridge Pennys. Ikväll springer man två semifinaler på Shelbourne Park och favorit är den engelske Puppy Derbyvinnaren Lenson Sanchez som var snabbast i kvartsfinalerna förra lördagen med sina 28,60 samt Droppys ScolarisonenBearatipp som för några veckor sedan gjorde snabba 28,32 på Shelbourne Park! Ikväll startar även Openracetävlingen Gold Cup på Dublinbanan med 6 heat för den högsta klassen. I år ny sponsor (tidigare Tote Gold Cup) Best Car Parks. Tävlingen går över 525 yards (480m) vilket bör passa Vans Viking bra när han ikväll gör sin årsdebut. Han trailade nyligen på sprint med mycket fina 18,60 så Graham Holland har nog stora förhoppningar på honom. Han startar från box 1 i kvällens sista lopp. Vikingen är 3:e handsfavorit till slutsegern till åtta gånger pengarna hos Boylesports, favoriten heter Clares Wonder och kan spelas till 6 gånger pengarna.
Nere i hjärtat av hundkapps Irland dvs Clonmel,som nästa helg arrangerar den stora coursingfestivalen, så är det final för debutantklassikern Red Mills Unraced Stake nästa helg. I första ronden där så var Mustang Racey snabbast för Sverigebekantingen Sean Bourke men åkte tyvärr ut sedan i nästa rond. Mustang Racey är kullbror till Anki Holmqvists Mel Vinn som debuterade på ett bra sätt här hemma i höstas samt, en syster till dessa vid namn Dropkick Brenda finns även hos Rosie och Jonas Svensson. Favorit nu inför semifinalerna imorgon söndag är Razldazl Oisin som är en son till Razldazl Jayfkay.
2015-01-24
Lars Wicander

 

Vimmerby stal showen från den svenske vikingen i Laurelsfinalen!

Vans Viking hade inte marginalen på sin sida i kubbningen för att hitta en bra position in i första kurvan. Han var OK ut från box men fick inte riktigt plats utan fick finna sig i en dålig position in i böjen och därifrån gick det sedan inte att kunna utmana om topplaceringarna i Corks storlopp The Irish Laurels! Han slutade på en femteplats men har gjort en fantastisk insats med att nå finalen i ett lopp av denna dignitet. Vi minns hans fantastiska tid i kvartsfinalen om 28,01 som blev den snabbaste tiden i årets Laurels. Vinnare blev nu den 3-årige hanen Vimmerby som gick obesegrad (5 raka vinster) genom tävlingen! Han tillhörde favoriterna i årets Derby men slogs överraskande ut redan i rond två men fick nu alltså sin revansch! Han är fallen efter den 11-årige Top Honch-sonen Winetavern Oscar som var en riktig klasshund med styrka på sin tid men som inte har utnyttjats speciellt mycket i aveln på Irland. Vi har spekulerat om namnet har med svenska orten Vimmerby att göra, nån koppling till Astrid Lindgren månne? Nu kan vi dock avslöja att hunden är döpt efter en tågstation i Prag!! Synd på en bra historia annars!

Vad blir nästa mål för Vans Viking ? Troligen Night Of Stars på Shelbourne Park i slutet av november skulle jag gissa på.

Vans Viking i final i nytt storlopp, The Irish Laurels

På lördag springer han återigen i en stor final, denna gång i klassiska storloppet The Irish Laurels på banan i Cork. Detta lopp som på svenska kan översättas med "Lagerkransloppet" firar i år 70 år dvs det första Laurels avgjordes 1944.

County Cork kallas ibland för Rebel County och folk födda i denna del av Irland är oerhört stolta över sin bakgrund. En kul historia jag hörde en gång var att en amerikansk turist hade rest runt på den gröna ön under 60-talet och noterat att i kyrkorna fanns det möjligheter att prata med gud fader via en mynttelefon inne i kyrkan, en form av bikt direkt till den höge vederbörande. Turisten noterade då när han besökte kyrkan i Cork att det kostade betydligt lägre där än i andra delar av Irland. Han frågade då en församlingsbo om orsaken till det och fick då följande svar: "It's a local call thats why!"

Cork är alltså lite speciellt och deras Laurels har varit ett slags Derby för hundar i den södra delen av landet. Att vinna Laurels för en hund från Cork firas alltid lite extra! Sedan Derbyt i Dublin övergick till 550y så betraktas numera Laurels som det förnämsta loppet på Irland över 525y.

Har själv alltid gillat denna klassiker, en av mina "idolhundar" när jag började hänga med hundkapp internationellt var Ivy Hall Flash (som sen blev far till vår import Sylvias Flash) vann detta lopp 1971 och blev utsedd till Årets Hund på Irland samma år. Han tränades av Paddy Keane som jag knöt vänskapsband med, Paddy är en av få tränare som vunnit både det Irländska och det Engelska Derbyt och han var en riktig Laurels specialist dessa dagar. Vann loppet 1971, 1973, 1974. Silent Thought som var fallen efter Ivy Hall Flash blev jag sedan erbjuden att köpa som avelshund till Sverige men så blev det aldrig.

Det är märkligt nog inte första gången en hund med svensk anknytning springer i en Laurelsfinal. 1963 sprang en hund vid namn Behind Time i finalen, den hunden blev ett år senare medlem i det "landslag" som Irland skickade över till Sverige med tränaren Pat Dalton och stannade sedan i Sverige som avelshund hos Mårtensson på Österlen.

1982 vanns Laurels av The Stranger vars kullbror Knockrour Rocket blev trea. Knockrour Rocket hamnade sedan i Sverige som avelshund hos Björn Zellinger och Anki Nilsson i Uppsala. Han lämnade under tre års tid 60 avkommor i Sverige och Finland och bl a Derbyvinnaren Samos men även namn som Black Rocket, Baby Rocket, Racingline Annica, Blue Power, Blue Transit, Super Bowl är kända namn för gamla hundkappare.

Vad tror vi då om Vans Vikings chanser på lördag? Han imponerade storligen i kvartsfinalen då han noterade den näst bästa tiden genom tiderna på banan med 28,01, endast en längd över banrekordet! I semifinalen fick han gå bakifrån och vann en knapp men meriterande seger då han kämpade ner två frontrunners. Jag tror att han har en bra chans att vinna finalen men en förutsättning är att han får till starten bra - det finns så små marginaler i dessa storlopp. Hans morbror Razldazl Rioga vann Laurels 2011 så det finns i generna......!

Nu håller vi tummarna för Vans Viking på lördag!!

Advantage Masters- inbjudningsloppet alla vill bli inbjudna till! Här berättar Lars Wicander om bakgrunden till att loppet kom till och dess utveckling. Trevlig läsning!

"Det finns en koppling till tennis på flera sätt (läs set!) när jag tänker tillbaka på hur denna tävling kom till och hur den uppstod igen efter några år i träda. Låt oss börja från början med att berätta att jag o bror Mats köpte vår första greyhound Zorro 1970 då hans uppfödare hade sett (igen!) oss både på tennisbanan och som publik på hundkappbanan på Skarnäck! Så man kan säga att vårt tennisintresse tog oss in i hundkappvärlden av en slump. Då vi var jämnåriga (mest Mats!) med Björn Borg så följde vi med intresse hans fantastiska karriär och hans framgångar i bland annat WCT Masters i mitten av 70-talet. Då beslöt vi att införa en Masters tävling även i hundkappen som ett mästarlopp för de bästa. Första tävlingen kördes 1975 och med giganten GW Earl Hill som vinnare. Sista året som tävlingen kördes i gammal tappning blev på Åkers Kanal 2007 med Chairman som vinnare.

Hur kom då namnet Advantage till för detta nya inbjudningslopp? Jo då får vi gå tillbaka till den dag jag o Anita köper en hanvalp efter Hallucinate - Air Song. Denna valpkull föds i oktober 2008 och Air Song hade en jätteduktig bror som bl a vann Puppy Derby vid namn Game Set (ja hundens ägare hade ett stort tennisintresse och därför detta namn!) så med mitt tennisintresse ville jag fortsätta på tenniskopplingen så då blev det följdaktligen Advantage (fördels boll efter 40 lika för Er som inte är så tennisintresserade som jag!)

Advantage är den utan jämförelse största talang som jag någonsin haft i träning. När denna kull var 12 månader gamla i oktober 2009 så körde vi flera i kullen 320m från box. Vi vet alla vilka resultat hundar som No More Legend, Jack, Curry Kanon kom att uppnå de kommande säsongerna. Curry Kanon var snabbast av dessa tre då med 19,74, följd av NML 19,79 och Jack 19,87. Advantage sprang samma dag otroliga 19,15! Så när säsongen 2010 startade upp så var förväntningarna stora på vår "Tage". Han motsvarade dem oxå med råge. Efter snabba licenslopp så fick han debutera i högsta klass direkt och vann sin debut på otroliga 32,60 (-20 bana!) hela 6-7 längder före Talisker som senare under säsongen vinner både SM o Derbyt! Att denna gudabenådade hund bara fick springa fyra lopp är otroligt ledsamt. Till hans minne instiftade vi därför Advantage Masters 2010 som är ett inbjudningslopp för Sveriges bästa hundar över distansen 550 meter.

Första året 2010 vanns tävlingen av Advantage's bror från Boden Nitro Methane vilket var ett helt otroligt scenario och som fick mig att fälla en och annan tår. 2011 blev ett fantastisk kamp mellan den finske Europaderby vinnaren Notos och vår egen NML som den sistnämnde såg ut att vinna tills broder Jack fick nosen först över mållinjen! Ett fantastisk publiklopp. De två senaste årens vinnare heter Iam Knatte och Sorrento. Det lite speciella med Advantage Masters är att jag även delar ut tre "spurtpriser". Dvs hund som är först till splitten på startrakan, "gamla" 320 splitten på bortre rakan samt i år även en fiktiv mållinje på den Irländska Derbydistansen 503 m (550 yards)!

I år hoppas jag naturligtvis på deltagande från SM vinnaren Lucky Luke och Derbyvinnaren Sorrento och hoppas komplettera dessa med högklassiska hundar och kanske någon överraskning! Jag vill gärna att hundarna som är med kan komplettera varandra så att man både får med speed och styrka. Jag tittar på meriter under året och hundar som presterat i de större loppen!"

Nu väntar vi spänt på vilka 6 hundar som blir inbjudna, så fort vi vet så presenteras de här på hemsidan, så håll utkik!

 

Irländska Derbyt

Så är då årets upplaga av Irish Greyhound Derby färdigsprunget och inför ett fullpackat Shelbourne Park i Dublin (över 30 svenskar på plats i år!) så tog finalfavoriten Laughil Blake hem förstapriset på 125 000 Euro! Från sin ytterbox kunde han klämma sig förbi in i svängen och få den ledning som de flesta trodde han skulle ta. Han fick press på bortre rakan och in i mål av de båda 4-åringarna Ballymac Vic och Tyrur Sugar Ray men kunde hålla undan och vinna på snabba 29,50 över 550 yards.

Derbyvinnaren är en svart hane född mars 2012 efter Brett Lee- Laughil Lass, han tränas av Michael "Curly" O'Donovan som nu vann Derbyt som tränare för andra gången (förra gången år 2000).

Detta var Brett Lees 3:e vinnare av Derbyt (Razldazl Billy o Tyrur McGuigan var de första).

Tyrur Sugar Ray som blev tvåa och Ballymac Vic är båda fyra år fyllda och har gjort det strålande! Sugar Ray nådde sin 3:e raka final (första hund sen Spanish Battleship 1955!) och Ballymac Vic som blev 3:a vann consolation för två år sedan och var finalist förra året (även varit i final i Engelska Derbyt!) Båda dessa hundar gick nu sina sista lopp och går åter till avel där de redan börjat lämna toppklass hundar!

Tyvärr fick ingen av de två hundarna med svensk anknytning på finalprogrammets sidolopp segerdefilera. Vans Viking var favorit i sitt 525 yards lopp men fick en dålig start och fick se sig besegrad av Jaytee Valencia men slutade på en fin 2:a plats. European Queen var favorit i tikloppet över 525 yards men en dålig start gjorde att hon hamnade i positionssvårigheter och slutade sist i loppet.

Men det var en härlig höstkväll i Dublin och nästa år är vi ännu fler svenskar på plats ......!!!

Vans Viking kommer nu att gå ut i Laurels på Corkbanan över 525 yards och det startar på lördag med 78 hundar i första rundan! Vi håller tummarna på avancemang från ett tufft första ronds heat.

Puppy Derby startade på fredagskvällen på Harolds Cross med 13 första ronds heat och vi var många svenskar där för att se Irlands kommande unghundsstjärnor! Christel Tevin fällde här de snart bevingade ordern när bookmakern förklarade för henne att hennes vinstbong inte hade gått in, "Are you sure?" Hunden som Christel spelat på ledde stort länge men fick se sig knappt slagen på mållinjen!

 

Lars Wicander