Ordförande har ordet Shcf

 

SM 2016

Så här några dagar efter SM 2016 har avslutats så skall jag försöka sammanfatta mina personliga funderingar kring årets SM.

Jag vill börja med att utan någon som helst tvekan rikta ett mycket stort tack till VHS för det sätt dom genomförde årets SM på. VHS med SM-general Jörgen Nilsson i spetsen och styrelsens och medlemmarnas uppbackning under hela vägen är imponerande. Medlemmar, familjer, släktingar, bekanta och alla som var involverade på något sätt bidrog till detta.

Vi hade ju till största delen tur med vädret i alla fall vad gäller frånvaron av regn, det som kom först på finaldagen vilket dels sköt på tävlingen en timme samt fick ett timslångt avbrott när haren slirade i vätan. Vi fick också väldigt få missöden med tekniken, vi fick två harstopp under dagarna men loppen, som var SM-lopp, kunde genomföras som omlopp, och vad jag kunde räkna ut med samma utfall i omloppen som det var i de ordinarie loppen när missödena inträffade. Vi fick om jag räknat rätt, två fall på banan, en whippet i en Consolationfinal och en Basenji i ett av uppvisningsloppen men bägge hundarna klarade sig, som det såg ut efteråt, utan skador. Vi fick tyvärr en finalklar Whippet som tyvärr fick operera bort en tå efter semifinalen men som sannolikt kommer ut på banorna igen.

Men vi börjar med det mest positiva och det är antalet anmälda hundar, rekordhögt i både greyhound och whippetklasserna, fulla klasser i alla fyra grupperna på greyhoundsidan, 84 inlottade hundar men fler anmälda samt 44 whippet anmälda, detta trots den turbulenta tid whippetsidan befinner sig i. I princip har whippetsidan fördubblat sitt antal på 5 år, 2012 var det 21 deltagare och nu 44 st. Rekord på många år vilket för mig visar på en positiv riktning och förhoppning om en positiv framtid för vår älskade sport.

Mycket publik, dels många okända ansikten, vilket visar att all marknadsföring från VHS sida och alla enskilda positiva insatser på diverse sociala medier ger nytta, kanon. Men också återsyn av många tidigare hundkappare som ofta kommer och besöker vårt SM, dels säkert för att titta på fina lopp men också att träffa gamla kompisar från sin aktiva tid, härligt. För att inte tala om alla underbara ungdomar som verkligen förgyller SM.

Kringarrangemangen med bland annat inofficiell hundutställning, poolbad, 5-kamp, bankett med mera bidrar till en positiv upplevelse att de många campare, drygt 50, som tillbringade mer eller mindre hela veckan i Västerås. Skönt att få lägga hjärnan på lite annat än hundkapp också. Kuriosa är väl ändå att detta måste varit det första SM-et på kanske 50 år då ingen Norevikare eller Wicander varken campade eller deltog på banketten, och det var ändå rekordantal på banketten.

Alla människor son inte är medlemmar i VHS men som ändå i mer eller mindre utsträckning hjälper till med arrangemanget är ju en helt underbar företeelse som visar att vi gärna hjälper varandra mellan klubbarna, bra, fortsätt så, det behövs. Här vill jag också uppmärksamma de två veterinärerna som gjorde ett mycket aktivt och intresserat arbete både med sin egentliga uppgift i besiktningarna men också starkt uppmärksamma på hundarnas tillstånd efter loppen, bra jobbat.

Jag bedömer helt ovetenskapligt att mediemässigt har vi också slagit rekord, dels som jag nämnt tidigare alla möjligheter sociala medier ger, men under veckan hade vi flera radiointervjuer, vi hade ett lokal-TV inslag på SVT, vi syntes i många tidningsartiklar, både på framsida och med rena reportage. Bra marknadsföring inför SM på vår officiella hemsida, hundkappsverige.n.nu genom Artur och Nina Bliding med intervjuer om historia och förväntningar var utmärkta. Det som var extra detta året var våra direktintervjuer som Krille Rönnkvist, med hundkappsverige.se höll med diverse hundkappare och experter. Dessutom vinnarintervjuer direkt efter finalerna, mycket positivt och som vi måste vidareutveckla ännu mer. SM-lotteriet sålde mycket bra och där överskottet helt går tillbaks till 4 sällskap, genom lottning, för att användas som ”extra” prispengar till de sällskapens tävlingar i höst.
Janne Helgesson har under lång tid erbjudit sponsorer att delta i vårt arrangemang och fått ett mycket positivt resultat. Tack till Janne med flera och Er alla sponsorer som bidrog till att göra ett av de bästa SM som genomförts.

Vi hade precis som tidigare de senare åren träffar med våra domare, lokala tävlingsledare och alla sällskaps ordföranden för att hjälpas åt att förbättra vår verksamhet där vi tillsammans kan se förbättringsmöjligheter. Tack till alla deltagare i dessa möten för Ert engagemang.

Slutligen kan jag inte undgå att rikta ett jättetack till Sussie med familj och alla medhjälpare, Blomkvistarna och Ni resten, som slet som hundar i serveringen från tidig morgon till kväll, fantastiskt bra jobbat och alltid med ett smil och leende att erbjuda. Det sägs att bankettnatten sov Sussie 2,5 timme mellan jobbet, jag hoppas hon sover ikapp detta snart.

 

Till alla Er som jag nu inte nämnt vid namn, ursäkta för detta, men ett jättetack för allt Ert jobb att genomföra detta i många stycken rekord SM.

Vi syns på banorna i höst och på SM i Borås 2017!

 

Hans Bohman, hundkappare men också ordförande SHCF